Tips voor het maken van flashcards

Ga je voor het eerst flashcards maken maar heb je geen idee hoe? Check deze tips voor het maken van perfecte flashcards.

1 – Begrijp de les

Voordat je begint met het maken van je Flash 2.0 vraag en antwoord kaarten, moet je gewerkt hebben aan je les. Als je de les eerder al niet begreep, studeer je enkel de begrippen zonder te snappen wat ze eigenlijk betekenen.

2 – Maak je eigen flashcards

De beste vraag en antwoord kaarten zijn die wat je zelf schrijft. Waarom? Omdat je je hersenen aan het werk zet door zelf te bepalen wat je precies op je kaarten schrijft, gebruik van je eigen woorden etc. helpen met het beter onthouden van informatie. 

3 – Ga voor korte en simpele inhoud

Gebruik één kaart per vraag, per concept, per idee, per definitie. Als je meerdere vragen of ideeën op één kaart zet, is het risico groot dat je ze door elkaar haalt. Je kunt dan één vraag beantwoorden maar de volgende niet meer, je raakt in de war en loopt risico om sommigen te vergeten. Als je moeilijke termen of concepten moet leren, splits ze dan op in meerdere simpele vragen.

4 – Gebruik teksten en afbeeldingen

Maak zoveel mogelijk diagrammen, tekeningen en tabellen voor een betere visualisatie. Het brein is heel gevoelig voor afbeeldingen, dus het is goed om zo veel mogelijk afbeeldingen te maken die je kunt leren.

5 – Gebruik geheugensteuntjes

Dit zorgt ervoor dat je twee elementen met elkaar associeert in je hersenen. Het doel is om beeldende voorbeelden te zoeken die ervoor zorgen dat je de informatie kunt onthouden.

6 – Benadruk belangrijke informatie

Je kunt hiervoor kleuren gebruiken. Schrijf belangrijke woorden met een gekleurde pen of markeer ze. Gekleurde flashcards zorgen er ook voor dat je nog meer wil gaan leren!

7 – Gebruik alle ruimte

Mooie, duidelijk leesbare flashcards waar de woorden ver uit elkaar staan zorgen voor meer motivatie om te leren en zijn makkelijker te gebruiken.