Good to know: je eigen flashcards maken helpt bij het onthouden!

Volgens een recentelijke IFOP enquête, bijna 50% van jongeren tussen 12 en 25 jaar geloven dat met de hand schrijven zorgt voor het beter onthouden van informatie.

Deze enquête wordt ondersteund door meerdere internationale studies en research projecten. Ook al is de digitale wereld niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, papier en pennen zijn nog steeds waardevolle partners!

Wat je schrijft met de hand, onthoud je

Op een keybord is een enkele aanraking genoeg voor het schrijven van een letter. En het is altijd dezelfde aanraking, of je nou een A of M schrijft. In tegenstelling, het gebruiken van een pen stimuleert meerdere gedeeltes van je hersenen. Je moet je hand te bewegen en alle spieren activeren terwijl je denkt aan het woord dat je wilt schrijven. En dit proces, bestaande uit verschillende stappen, is een goede stimulatie voor je geheugen, verklaart linguïst Alain Bentolila.

Door je notities op te schrijven en te focussen op de belangrijkste stukken informatie, helpt je met het beter onthouden hiervan. Het resultaat: Nog meer reden om deze te gebruiken! Dus als je tijdens de les notities hebt gemaakt op een computer, is de beste manier om ze te onthouden door ze nogmaals op te schrijven met pen en papier.

Schrijven met de hand: je hersenen zullen je bedanken

Bovenstaande uitspraak is bevestigd door een study uitgevoerd door Pam A. Mueller en Daniel Oppenheimer, researchers van de Universiteiten Princeton en California. Het benadrukt “de superioriteit van de pen boven het keybord bij het maken van aantekeningen onthouden.” De reden is simpel: wanneer je een toets indrukt, focust je brein op de letter en niet de betekenis, wat zorgt voor een letterlijke woord voor woord notulering. Aan de andere kant, wanneer je notities met de hand maakt tijdens een les, stimuleer je je hersenen de belangrijkste punten samen te vatten. Deze analytische inspanning, geassocieerd met de visualisatie van de woorden op het papier, verbetert het onthouden.

Omdat typen minder motorische moeite kost, zou het te veel typen zelfs negatieve effect kunnen hebben op onze vaardigheden. Dit bevestigt een Canadese studie gepubliceerd in augustus 2013, na verschillende testen op studenten. Bovendien, handschrift expert Michelle Dresbold waarschuwt: het keyboard heeft schrijven met de hand vervangen voor meerdere redenen. Maar, het gebrek aan schrijven met de hand kan onze cognitieve vaardigheden verminderen.

Tot slot, of het nou vraag en antwoord kaarten zijn of revisiekaarten, de beste kaarten zijn die wat je zelf schrijft. Dus je weet wat je te doen staat!