Tips voor betere focus tijdens het studeren.

Met de start van een nieuw jaar, starten vaak ook goede voornemens. Heb jij je lijstjes al gemaakt? Wij gokken dat daar ook iets op staat in de richting van eerder beginnen met leren voor toetsen of beter voorbereiden op toetsen. Hadden we het goed? In deze blog geven we je een paar tips voor betere focus tijdens het studeren.

Verminder prikkels

Ruim je bureau op, zet je telefoon op niet storen en de tv uit. Met de nieuwe IOS update van Apple is het heel makkelijk automatische en gepersonaliseerde 'niet storen' functies aan te zetten. Zo kun je bijvoorbeeld je mail wel instellen maar alle andere apps van 9 tot 5 op niet storen. Dan is het natuurlijk heel verleidelijk om een mega to-do lijst te maken maar: schrijf niet meer dan 3 taken op en werk ze één voor één af. Zo verminder je stress voor jezelf en blijven je taken overzichtelijk.

Schrijf van je af

Merk je dat je hoofd vol gedachtes en t-do's zit en je hierdoor geen focus meer hebt? Schrijf ze van je af in je notitieboek en probeer eens te mediteren en ga dan pas weer verder.

Prioriteiten stellen

Schrijf de drie belangrijkste taken op in je notitieboek, het maakt niet uit hoe groot of klein. De allerbelangrijkste taken zitten toch al in je hoofd dus als het goed is, heb je ze snel op papier. Geef ze dan een nummer of kleur afhankelijk van hoe belangrijk de taak is en hoe snel de taak afgewerkt moet worden. Begin dan bij de belangrijkste to-do en werk zo je lijstje af.

Ontspan

Werk niet 8 uur aan één stuk door maar neem korte pauzes. Maak een kop koffie, een korte wandeling in je lunchpauze of bel een vriend/vriendin! De pomodoro techniek is hierbij ook heel erg handig: 20 of 25 minuten werk, 5 minuten pauze. Dit herhaal je 4 rondjes en na deze 4 rondjes beloon je jezelf met een langere pauze van 15 minuten.

Ben je nog op zoek naar de perfecte leermethode voor jou? Misschien zijn de Oxford Flashcards voor jou wel de perfecte manier om te studeren. Hoe je studeert met flashcards? Dat lees je in deze blog.