Waarom iedereen zou moeten studeren met flashcards

Wil jij woordjes, wiskundige formules en begrippen leren op een leuke en interactieve manier? Dan moet je flashcards gebruiken voor je volgende toets!

Naar de werking van flashcards is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. De experts zijn het erover eens dat regelmatig gebruik van flashcards een positieve bijdrage levert aan het memoriseren van de lesstof. Het proces waarbij de kaartjes zelf samengesteld en beschreven worden, gevolgd door het regelmatig zelf overhoren, zorgt ervoor dat studenten lesstof 3 tot 6 keer beter onthouden.

Het principe is simpel: flashcards zijn kartonnen kaartjes waar je op de voorkant van het kaartje de vraag, begrip of wiskundige formules schrijft en op de achterkant het juiste antwoord. Aangezien het praktisch niet mogelijk is om van de gehele lesstof een flashcard te maken, is het samenstellen en maken van de flashcards al een belangrijk onderdeel van het studeren. Door het samenstellen van je flashcard-deck bepaal je namelijk al wat volgens jou de belangrijkste onderwerpen zijn die je moet kennen. Er zijn ontzettend veel verschillende manieren om flashcards te maken, gebruiken en personaliseren.

Tip: Zoek op Instagram eens op de hashtag #flashcards om inspiratie op te doen over hoe je flashcards leuk kunt (op)maken en hoe fantastisch dit er uit kan zien.

Wanneer je alle flashcards klaar hebt, kun je beginnen met jezelf te overhoren. Schud de kaartjes zodat ze niet meer op logische volgorde liggen en loop alle kaartjes één voor één door. Weet je het juiste antwoord, dan leg je de kaartjes op de “goed” stapel. Weet je het antwoord niet, dan leg je het kaartje op de “fout” stapel. De kaartjes die je nog niet zo goed kent kun je op deze manier vaker herhalen. Het uiteindelijke doel is om alle kaartjes correct te beantwoorden zodat je zeker weet dat je alle lesstof onder de knie hebt.

Flashcards zijn te gebruiken voor bijna alle vakken en onderwerpen. Om ze uit elkaar te kunnen houden is het verstandig om de flashcards per vak van een kleur of kenmerk te voorzien. Je kunt natuurlijk ook flashcards kopen met voorgedrukte gekleurde randjes, net zo handig.

Wil jij op een slimme en leuke manier te studeren? Misschien moet je dan eens flashcards kopen voor je volgende toets. je zult versteld staan van het resultaat!