Vind de studie methode die bij jou past

Ongeacht je niveau of studierichting, je bent vast al geconfronteerd met lessen die je uit het hoofd moest leren. Maar je weet niet echt hoe je de informatie die je in de klas hebt gekregen moet onthouden. Tijdens je studie sessies heb je soms het gevoel dat je maar niets kunt onthouden. En dan, op de dag van het examen, hoeveel je ook gestudeerd hebt... kun je moeilijk je lessen achterhalen.

Geef de moed niet op en onthoud dat het mogelijk is om goed te leren onthouden. Als je eenmaal JOUW methode van studeren hebt gevonden, zal het je helpen alles te onthouden en het voor lange tijd in je geheugen vast te leggen... Laten we de meest betrouwbare technieken doornemen om jouw favoriete memorisatie strategie te vinden! 🧠

  1. Hoe onthoud jij volgens jouw type geheugen?
  2. Enkele erkende methodes van memoriseren
  3. Enkele tips voor een beter leervermogen
  1. Hoe onthoud jij volgens jouw type geheugen?

Visueel geheugen

Als je het gemakkelijker vindt om te studeren door dingen te kunnen zien, heb je waarschijnlijk een visueel geheugen. Dit betekent dat je sneller zult leren dankzij de aanwezigheid van:

- diagrammen

- mindmaps

- tabellen

- kleuren...

Kortom, alles waar je geheugen een foto van kan maken en tevoorschijn kan halen wanneer je het nodig hebt. Vervolgens concentreer je op wat je opvalt. Als je aantekeningen maakt, markeer of onderstreep informatie, varieer het lettertype...

Niet alleen zul je de les vaker willen herlezen als hij er goed en schoon bij staat, maar je zult zien dat het leerproces wordt geoptimaliseerd, en dat je je geheugen een echte boost geeft!

Auditief geheugen

Het visueel geheugen houdt verband met het zicht, terwijl het auditief geheugen, niet verrassend, verband houdt met het gehoor. Als je meer informatie onthoudt wanneer je luistert, zijn hier enkele tips om je leervermogen te verbeteren:

- Let goed op in de klas, je leraar is een eindeloze bron van informatie! Terwijl je luistert, aarzel dan niet om aantekeningen te maken om aan je visueel geheugen te werken. En maak je niet druk, je kunt ten slotte niet alles wat er wordt gezegd onthouden...

- Aarzel niet om vragen te stellen en erop aan te dringen dat je leraar iets uitlegt als iets onduidelijk is.

- In podcasts en educatieve radioprogramma's zijn veel hulpmiddelen te vinden.

- Als je een les uit het hoofd moet leren, aarzel dan niet om deze op je telefoon op te nemen. Spreek de les hard uit op en sla hem op, om hem vervolgens nog eens te beluisteren als je bijvoorbeeld in het OV bent.

Kinetisch geheugen

Men spreekt van een kinetisch geheugen wanneer de concentratie en het leren worden vergemakkelijkt door gebaren. Je lichaam onthoudt informatie door concrete gevallen en ervaring. Om beter te leren, zijn hier enkele methodes om te onthouden:

- Wees actief! Om je kennis concreet te maken, moet je fysieke inspanningen en leren combineren. Aarzel dus niet om een rondje te gaan lopen en te bewegen in je omgeving als je iets aan het leren bent. Als je in de klas zit, zal het maken van aantekeningen je in beweging houden, dus geen excuses!

- Wat werkt het beste voor kinetische profielen? Oefenen!

- Je kunt ook putten uit je eigen ervaring en achtergrond. Goed kunnen onthouden wordt bevorderd door emoties en gewaarwordingen. Om een begrip te leren, kun je dus kijken naar casestudies, anekdotes... Als ze zorgen voor een reactie, heb je ook meer reden om ze te onthouden! 👌

  1. Enkele erkende methoden van memoriseren

Actief herinneren

We hebben zojuist passief memoriseren gezien, wat verwijst naar leren door middel van lezen of luisteren. Laten we het nu hebben over actief herinneren. De laatste vereist actie van jouw kant. Niet dat je geen actie onderneemt bij het lezen of luisteren naar een les, maar je bent geen acteur in wat je leert.

Om over te gaan op actief onthouden, moet je dus zelf actie ondernemen. Bijvoorbeeld, wanneer je flashcards gebruikt, ben je niet passief bezig. Het doel van de flashcards is om jou te vragen je geheugen te doorzoeken om een gegeven vraag te beantwoorden: je kunt dus veel doeltreffender leren!

Het vinden van je geheugenstrategie

Weet je niet hoe het flashcard systeem werkt? We zullen het uitleggen:

Pak een leeg stuk papier. Je kunt ook kiezen voor onze FLASH 2.0 flashcards die robuust zijn (zodat ze langer meegaan) en in 11 kleuren worden geleverd, zodat je ze kunt sorteren per onderwerp of per vak.

Op de voorkant, schrijf je een vraag. Denk er altijd aan om alleen sleutelwoorden te schrijven en alles wat essentieel is. Bijvoorbeeld, in plaats van te schrijven "wat er in 1914 gebeurde", schrijf je gewoon "1914".

Schrijf het antwoord op de achterkant.

Flashcards zijn geweldig voor het leren van woordenschat als onderdeel van het leren van een vreemde taal, maar ook wetenschappelijke formules, definities, data, enz.

💡 Dankzij onze SCRIBZEE®-app kun je FLASH 2.0's scannen en overal mee naartoe nemen. Je zult zien dat er nog veel meer voordelen zijn, zoals de REVIEW modus, waarover we je iets later meer zullen vertellen.

Gespreide herhaling

Deze onthoudingsmethode is gebaseerd op de vergeetcurve, uitgevonden door Hermann Ebbinghaus in de 19e eeuw. Heel eenvoudig: wanneer je een stuk informatie voor de eerste keer onthoudt, is de kans groot dat je het na een paar dagen niet meer weet. Aan de andere kant, als je het opnieuw bestudeert voordat het uit je geheugen glipt, zal het een beetje meer ingebakken zijn dan voorheen... En zo ga je verder gedurende meerdere weken.

👉 Het systeem van de gespreide herhaling gaat ervan uit dat als je informatie op lange termijn wilt vasthouden, deze regelmatig, met bepaalde tussenpozen, opnieuw moet worden bekeken. Te vroeg herzien zou nutteloos zijn, maar te laat herzien zou minder effectief zijn.

Met onze SCRIBZEE-app kun je herinneringen instellen (met behulp van het pictogram "wekker") zodra je jouw flashcards in de app hebt gescand. Je ontvangt een melding op de dag en het tijdstip die je kiest om je eraan te herinneren dat het tijd is om te studeren! Als de dag aanbreekt, activeer dan de modus STUDEREN om aan de slag te gaan. De applicatie bladert door je flashcards: je moet de verborgen kant van elke kaart raden. Als je het juiste antwoord hebt gevonden, kun je de kaart naar rechts vegen om het aan SCRIBZEE door te geven. Anders, veeg naar links. Het algoritme zal rekening houden met je prestaties om gepersonaliseerde sessies te creëren op basis van je sterke en zwakke punten. 😊

Het mentaal gehemelte

Het mentaal gehemelte is een oude techniek die al meer dan 2300 jaar wordt gebruikt (ja, ja!) en doet een beroep op je verbeelding en je vermogen om associaties te onthouden die je zelf hebt gecreëerd.

Hier zijn een paar stappen over hoe jij je eigen mentale gehemelte kunt creëren en alles kunt onthouden wat je maar wilt!

Denk aan een route die je heel goed kent (je huis, de route die je elke dag naar school aflegt...) en verdeel deze in verschillende etappes.

Associeer de informatie die je wilt onthouden met beelden. Wees spontaan, probeer niet de perfecte associatie te vinden die precies vertegenwoordigt wat je wilt vertegenwoordigen. Soms zullen ze maf en absurd zijn, maar dat is maar goed ook, want dan zul je ze beter onthouden!

Zodra je jouw eigen associaties hebt gemaakt, kun je ze verspreiden in de volgorde van de plaatsen die je hebt bepaald.

Je kunt dan verhalen maken met deze volgorde, als je door je mentale route beweegt...

Wees voorzichtig, zoals met alle informatie, moet je jouw mentale gehemelte regelmatig herzien om het niet te vergeten. Zelfs als het gebruik maakt van informatie en plaatsen die je vertrouwd zijn, is het ook onderhevig aan de vergeetcurve 😉

  1. Enkele tips voor een beter leervermogen

Geheugensteuntjes

We horen al over geheugensteuntjes sinds de lagere school. Het is niet voor niets dat we deze al vanaf vroege leeftijd laten leren! Het is een leuke herrinneringstechniek, die gemakkelijk te onthouden is en die lang bij ons blijft. Het bewijs is dat je sommige vandaag nog herinnert!

Er bestaan al talloze geheugensteuntjes (b.v. om onderscheid te maken tussen links en rechts, om de betekenis van stalactieten en stalagmieten te onthouden...). Je kunt er ook zelf een samenstellen, bijvoorbeeld door een rijmpje te maken.

Brainstormen is het nuttigst op korte termijn en dienen als geheugensteuntje. Ons advies om er het beste uit te halen:

- Schrijf alleen de informatie op die je nodig hebt. Hoe beknopter je bent, hoe beter de informatie blijft hangen.

- Leg je notities op strategische plaatsen. Naast je bed, op je bureau, op je koelkastdeur, op je spiegel... Je moet er elke dag aan voorbij kunnen lopen!

- Voor wie nog verder wil gaan, zijn er de OXFORD SPOT NOTES®. Deze zijn verkrijgbaar in 6 kleuren. Wat is er zo bijzonder aan, behalve dat ze overal geplakt en opnieuw geplakt kunnen worden? Ze zijn compatibel met de SCRIBZEE-applicatie, net als onze FLASH 2.0. Als je herinneringen moet zien om iets te onthouden, maar je bent niet veel thuis, dan kunt je SPOT NOTES scannen om ze op te slaan en overal te raadplegen. Hoe slim is dat 😊?

👉 Nu ken je al onze tips om een sterk geheugen te hebben! We hopen dat een van deze methodes je zal helpen om je informatie efficiënt uit het hoofd te leren en dat je een topper wordt in het onthouden van alles wat je wilt!