6 Tips om je gerust te stellen voor de examen periode

Voel je je een beetje overweldigd nu de toetsperiode nadert? Tussen de werkdruk, de opdrachten hier en daar en de druk van je vrienden en familie, worden je dagen steeds intenser en het enige wat je wilt doen is stoom afblazen! En dit is eigenlijk aan te bevelen, want als je stress vermindert voor een examen, kun je beter presteren. Onze 6 technieken om met stress om te gaan voor een toets zullen je helpen om met een gerust hart aan de examens te beginnen en de beste cijfers te halen!

 1. Ten eerste, wees zeer goed georganiseerd
 2. Werk aan je ademhaling.
 3. Meditatie, is het behulpzaam?
 4. Sporten om stoom af te blazen
 5. Zorg goed voor jezelf 💆
 6. Vergeet niet pauzes te nemen
 1. Ten eerste, wees goed georganiseerd

De beste manier om onnodige stress te vermijden is je tijd goed te organiseren. Zo hoef je niet na te denken over je taken, laat je geen ruimte voor het onverwachte en weet je precies wat en wanneer je iets moet doen. En wat kan jou helpen je tijd te organiseren? Een planner natuurlijk! Praktisch en zeer intuïtief, zal het je helpen om je revisies te beginnen met een gerust gevoel en bye bye te zeggen tegen stress. Bye byeeeee 👋

Hier volgen enkele tips om je planning te optimaliseren:

- Reserveer een langere periode voor onderwerpen met hogere prioriteit en/of waar je minder controle over hebt, en kortere slots voor onderwerpen die minder meetellen en/of waar je minder moeite mee hebt.

- Maak ook enkele maanden vóór de examen periode tijd vrij voor het cursuswerk, zodat alles op tijd klaar is om bestudeerd te worden.

- Wees realistisch over dit schema: je besteedt geen hele namiddag aan het leren van één enkel dossier! Als je vind dat een taak je te veel tijd kost, ga dan verder. Je kunt de komende dagen aanpassen om rekening te houden met deze kleine vertraging.

- Vergeet natuurlijk niet om tijd vrij te houden voor eten, pauzes en eruit te gaan. Je bent geen robot!

 1. Werk aan je ademhaling.

Zoals je waarschijnlijk weet, wordt bij de meeste bekende technieken om met stress om te gaan, aan ademhaling gewerkt. Het beheersen van je ademhaling kan namelijk een belangrijke rol spelen bij het kalmeren van je geest en zo helpen je ongerustheid te verminderen. Er zijn veel oefeningen die je dagelijks kunt doen of wanneer je daar behoefte aan hebt, vooral voor je examen!

Hier zijn wat tips om je te helpen slagen met een ademhalingsoefening:

- Maak je geest leeg en zorg ervoor dat je gefocust bent op het moment van de oefening. Probeer zoveel mogelijk te aarden in je omgeving, bijvoorbeeld door je te concentreren op een deel van je lichaam, en denk aan de lucht die in en uit je longen gaat. Dit zal je hartslag vertragen en zo je angst kalmeren.

- Een ademhalingsoefening is niet een moment waarop je heel hard ademt en hoopt dat het werkt... Nee, het vereist een bepaalde techniek en vooral een bepaald ritme als je wilt dat het effectief is! Jouw ademhaling mag niet te snel zijn, anders loopt je het risico te hyperventileren, en ook niet te langzaam. Een goede manier om het evenwicht te vinden is de seconden te tellen bij elke inademing en uitademing! Plus, het zal je helpen je te concentreren op het moment 😊

- Neem niet alleen de tijd om te ademen, maar vergeet ook niet om goed te ademen. Ja, het klinkt gek, maar inademen doe je door je neus en uitademen door je mond! Vergeet vooral niet te ademen met behulp van je middenrif: een goed gebruik daarvan maximaliseert de opname van zuurstof en helpt je dus sneller te ontspannen.

 1. Meditatie, is het behulpzaam?

Je hebt vast wel eens van meditatie gehoord: deze methode is erg populair onder mensen die op zoek zijn naar innerlijke rust... En goede cijfers voor een toets. De bonus? Het kan dagelijks worden geoefend en een gewoonte worden, die je een paar maanden voor je examen kunt invoeren om je meer ontspannen en zelfverzekerd te voelen. Bovendien zul je zien dat jouw concentratie er des te beter door wordt!

Hoe werkt meditatie? Het is heel simpel. Je bent (nog) niet gevraagd om de lotushouding te doen! Ook daar zijn er vele technieken die alleen je volle aandacht, een volledige beheersing van jezelf en een bepaald werk van de ademhaling vereisen ... 😉

Het voordeel van deze methode is dat het overal en altijd kan worden beoefend. Het kan zowel je eerste reflex 's morgens zijn als je laatste actie voor je naar bed gaat... Of allebei! Het beste is als je een tijdsbestek kiest waarin je jezelf uitsluitend op deze activiteit concentreert.

Door aan je houding en ademhaling te werken, kun je je beter concentreren op je geest, wat dwarszit en wat je gedachten blokkeert. Bovendien zal meditatie je in staat stellen de spanningen te verlichten die zich in de maanden voor de examen periode ophopen.

 1. Sporten om stoom af te blazen

Ontspannen, sport? Ben je gek? Wel nee! Het blijkt dat sport niet alleen je cognitieve functies en intellectuele capaciteiten verbetert, maar je ook helpt beter te slapen en je beter te voelen. Kortom, het is een gratis stressverlichter voor de examenperiode die je helpt het onder ogen te zien en op een gezonde manier stoom af te blazen.

Je hebt het vast wel eens gemerkt; dat je jezelf na een goede sportsessie lichter en serener voelt. Dit komt omdat sport endorfine vrijmaakt, ook wel bekend als gelukshormonen... Iets wat je echt nodig hebt nu je zo'n belangrijke datum nadert!

Bovendien zorgt sport ervoor dat je calorieën verbrandt, waardoor je je goed en moe voelt, zodat je je batterijen weer volledig kunt opladen en je hersenen in de best mogelijke conditie zijn voor het examen. Het is ook een manier om de kwaliteit van je slaap te verbeteren, omdat het je helpt in slaap te vallen en een goede nachtrust te krijgen...

Tot slot, voor het geval je nog niet overtuigd bent: sport zal je helpen meer zelfvertrouwen te krijgen en je beter te voelen over jezelf door doelen te stellen en te bereiken en door de smaak van inspanning te ontwikkelen... je zal ook je teamgeest kunnen ontwikkelen (vooral als je in clubverband of met vrienden oefent) en je openstellen voor praktijken die nog onbekend zijn. Kortom, dit zijn allemaal voordelen die je in je dagelijks leven en bij je studie zult kunnen gebruiken.

 1. Zorg goed voor jezelf 💆

Nee, dit is geen reclame voor shampoo... Maar als je een super effectieve manier wilt weten om stress te bestrijden: je geest en lichaam te verlichten. De natuur is een gratis stressverlichter. Een mooie wandeling zal je toelaten je batterijen op te laden. Als je in de stad woont (of gewoon een pollenallergie hebt), kun je ook een activiteit kiezen om met je geliefden te doen.

Een film met vrienden of een bordspel met je familie is prima. Hoe dan ook, het belangrijkste is om voor je mentale welzijn te zorgen!

Door je angsten met naasten te bespreken, zul je merken dat het veel gemakkelijker voor je wordt om onder woorden te brengen wat je stress bezorgt. Je zal het gevoel hebben dat er naar je geluisterd wordt. Het examen is zeker erg stressvol en legt veel druk op je, maar het mag je gezondheid niet verwoesten. Als je je overweldigd voelt en dit je mentale staat aantast, moet je er met anderen over praten.

 1. Vergeet niet pauzes te nemen

De maanden in de aanloop naar de examen periode zijn echt zwaar. Tussen leren, oefeningen, cursuswerk en persoonlijk werk, hebben we de neiging onszelf te vergeten. Je voorbereiden op het examen betekent niet dat je je persoonlijke leven volledig opzij moet zetten. Anders verdubbel je de kans dat je gestrest raakt! 😖

Denk er dus aan om jezelf een paar vrije dagen in je studieschema te geven, die alleen bestemd zijn voor hobby's en om te doen waar jij je goed bij voelt. Het is heel belangrijk om tijd vrij te maken, niet alleen om de moed erin te houden, maar ook om niet te vermoeid te raken! Het werk kan erg druk zijn, dus aarzel niet om af en toe een paar uur of zelfs een hele dag vrij te nemen.

👉 Na een pauze voel je je lichter en beter in staat om op vol goede moed weer te beginnen!

Zorg dat de dag voor het examen, je rust hebt. Als je jezelf voldoende hebt georganiseerd voor het examen, zouden jouw laatste dagen makkelijker moeten zijn. Met andere woorden, geen last-minute studiesessiese! Zo kan je beter concentreren op wat echt belangrijk is: ontspanning, een goede nachtrust en de laatste voorbereidingen!

Dus, ben je klaar om met een gerust hart aan je examens te beginnen dankzij onze anti-stress technieken voor de examenperiode? Heel veel succes!