Tips voor het thuisstuderen

Tijdens de gezondheidscrisis van 2020 waren veel studenten gedwongen afstandsonderwijs te volgen. Een grote verandering in al onze levens, maar online opleidingen zijn veel minder afschrikwekkend dan we dachten. Net zoals thuiswerken zal deze praktijk zeker deel blijven uitmaken van ons dagelijks leven... Vooral omdat steeds meer instellingen nu een hybride onderwijssysteem hebben aangenomen.

We gaan je uitleggen hoe je jouw opleiding of studie op afstand kunt volgen zonder je motivatie en goede gewoontes te verliezen 😉

  1. Om jouw thuisstudie te overleven, creëer een omgeving die bevorderlijk is voor productiviteit!

    1.1 Ruim je kamer op

    1.2 Organiseer je lessen

    1.3 Houd de moed erin

  1. Afstandsonderwijs: focus op je werk

    2.1. Blijf bij al de lessen

    2.2. Geen afleiding toegestaan!

    2.3. Blijf op de hoogte van opdrachten en huiswerk

  1. Thuisstuderen: organiseren voor succes

    3.1. Jouw studieplanning, je beste vriend!

    3.2. Maak tijd vrij voor studie sessies

  1. Om jouw thuisstudie te overleven, creëer een omgeving die bevorderlijk is voor productiviteit!

1.1 Ruim je kamer op

Als je cursussen op afstand volgt, heb je alleen een computer, een camera en een internetverbinding nodig. Dit betekent dat je vanuit je kamer kunt werken. Om veilig te zijn en niet gestoord te worden door je broer, zus of kat, is dit aan te bevelen. Je moet er echter ook rekening mee houden dat zelfs na afloop van de lessen je nog enkele uren persoonlijk werk moet verrichten, dus er bestaat een kans dat je je de hele dag opsluit in je kamer.

Als je geen andere keuze hebt dan in je kamer te werken, moet je ervoor zorgen dat je je daar op je gemak voelt. Zorg ervoor dat je elke avond je werk of schoolspullen opbergt, zodat je notitieboekjes zich niet op je bureau opstapelen en je los papier de vloer niet bezoedelt! Je zult merken dat het veel aangenamer is om te studeren in een lichte en luchtige omgeving. 😊

Om ervoor te zorgen dat je lessen soepel verlopen, moet je er wel voor zorgen dat je bureau set up perfect is. Je gaat toch niet naar de les zonder je pennen en schriften, of wel? Met deze vorm van onderwijs is het net zo, vooral omdat je hiermee veel tijd kunt besparen. Dus zorg er voor dat je favoriete notitieboek en pennen altijd bij de hand zijn.

Hier zijn 10 tips voor een succesvolle thuis studie sessie:

- Een volledig opgeladen computer

- Zorg dat er een stopcontact in de buurt is

- Goede internetverbinding

- Camera aanzetten

- Comfortabele stoel, niet in bed

- Maak aantekeningen

- Gebruik markeerstiften

- Snack tussen de lessen door

- Zet een glas of flesje water klaar

- Neem deel aan de les

1.2 Organiseer je lessen

Over los papier of losse blaadjes gesproken, misschien zijn er een paar die je niet meer gebruikt? Het is tijd om het uit te zoeken! Door lessen bij te werken en te organiseren, maak je ruimte vrij voor nieuwe informatie.

Hier is hoe je het kan doen:

- Verzamel alle losse blaadjes, simpele hand-outs en schriften die je al een tijdje niet hebt geopend. Sorteer ze op onderwerp, als je denkt ze nog eens nodig te hebben. Anders gooi je ze weg.

- Belangrijke lessen die je niet meer gebruikt, maar je toch wilt bewaren, archiveer ze! Dit is de beste manier om ze te verzamelen en om geen tijd te verspillen aan het herlezen van alles wanneer je informatie zoekt. Met de losse pagina’s kun je de hele cursus op één pagina samenvatten en zo de kernpunten behouden. Praktisch toch?

- Wij raden onze Flashcards 2.0 aan! Waarom? Omdat ze geen ruimte innemen! We zullen het kort uitleggen: Met de SCRIBZEE-applicatie kun je ze scannen op je telefoon en ze omzetten in PDF-formaat. Geen rommelige stapels kaarten meer en dankzij de gekleurde randen worden ze automatisch op onderwerp gesorteerd in verschillende mappen in de app.

1.3 Houd de moed erin 🤞

Bij thuisstuderen kun je je snel overweldigd voelen en weinig motivatie overhouden. Ook al zijn er kleine tips, zoals degene die we je net gegeven hebben, die je leven gemakkelijker kunnen maken, je moet toch je hoofd boven water kunnen houden. Toen thuisstuderen zijn hoogtijdagen beleefde, voelden veel studenten zich eenzaam. Velen zijn zelfs van school gegaan.

Om er zeker van te zijn dat je het beste uit deze transitie haalt: pak het rustig aan! Als het kan, varieer dan de plaatsen waar je werkt: er is misschien een bibliotheek in de buurt van waar je woont of een vriend bij wie je terecht kunt... Bovendien zijn mensen erg belangrijk. Het is altijd goed om te kunnen praten met mensen die hetzelfde doormaken als jij en een sociale cirkel te hebben. Weten dat je niet alleen bent, helpt je de moed erin te houden 😉

  1. Thuisstudie: focus op concentratie 🎯

2.1. Probeer geen enkele les te missen

Stel je het volgende voor : je zit midden in een les, de leraar is al 45 minuten aan het woord en je verliest langzamerhand interesse. Plotseling roept alles je: notificaties op je telefoon, je spelcomputer, frisse lucht van het raam... alles behalve never ending wiskunde lessen!

Tip: dwing jezelf om te blijven. Ook al is het verleidelijk en gemakkelijk om een verbindingsprobleem te faken, je loopt het risico kostbare informatie te missen die op het examen zou kunnen staan.

In plaats daarvan, vraag jezelf af waarom je moeite hebt om bij de les te blijven:

- Gaat de lezing te snel en kun je geen aantekeningen maken? Probeer op een andere manier je aantekeningen te maken : de Cornell-methode, afkortingen, enz.

- Je begreep een concept niet goed en de leraar ging er te snel overheen? Stel vragen! Niemand zal je veroordelen en misschien ben je wel de enige in de klas die de moed heeft om de opmerking te maken... Je vrienden zullen je dankbaar zijn en zo ook je cijfers 😉

- Niet geïnteresseerd in het besproken onderwerp? Doe jezelf een plezier en daag jezelf uit. Je zult blij zijn een complete les te hebben bijgehouden en opgeschreven als de toets of het examen nadert.

- Schrijf de punten op die voor jou belangrijk lijken, zodat je er later tijdens je persoonlijke werktijd dieper op in kunt gaan.

Ga er in elk geval van uit dat je via thuisstuderen niets kunt doen wat je in een normale cursus ook niet zou kunnen doen! Dit geeft je een idee geven van hoe je goede gewoontes kunt behouden.

2.2. Geen afleiding toegestaan!

Ja, we weten het...in de klas mag je je telefoon normaal gesproken niet gebruiken... Dit geldt ook voor als je thuis studeert. Het enige verschil is dat het hier niet zomaar in beslag zal worden genomen. Het is dus aan jezelf om eigen grenzen te stellen aan je telefoongebruik of andere afleidingen. Het vergt veel zelfbeheersing, maar het is een goede gewoonte om te voorkomen dat je wordt afgeleid en je concentratie verliest.

👉 Zet tijdens de les of je studie de vliegtuigmodus verplicht aan! Zo word je niet onverwachts verstoord.

2.3. Huiswerk en aparte studietijd zijn nog steeds relevant

Na 8 uur online leren, ben je waarschijnlijk super moe. Maar je moet toch de motivatie vinden om je einddoelen te behalen en daar horen goeie cijfers bij: dat zal op de dag van het examen het verschil maken. En dit is een goede gewoonte om aan te wennen voor de rest van je studie.

Na je laatste les van de dag, neem gerust de tijd om te ontspannen, een frisse neus te halen, een hapje te eten... Dan, als je weer opgefrist bent, is tijd om weer aan de bak te gaan.

Om het moment wat aangenamer te maken, kun je overwegen om niet te veel van hetzelfde te doen. Het is nog steeds een studie, maar denk na over wat afwisseling en leer momenten.

We leggen het uit:

- Documentaires kunnen je kennis echt uitbreiden en je veel informatie geven zonder dat je het beseft.

- Podcasts kunnen ook zeer verrijkend zijn.

- Om op een leuke manier te leren, gebruik je flashcards. Onze Oxford Flashcards 2.0 helpen jou de concepten van jouw cursus te herinneren terwijl je jezelf uitdaagt. Schrijf een vraag op de ene kant van de flashcard en het antwoord op de andere. Zoals je misschien al geraden hebt, is het doel van het spel het juiste antwoord te geven zonder te spieken. Probeer het eens!

  1. Thuisstuderen: organiseren voor succes

3.1. Jouw studieplanning, je beste vriend!

Om goed georganiseerd te zijn tijdens je opleiding of studie, moet je een planning gebruiken, vooral als de examens naderen. Voor een succesvol plan is het belangrijk dat je de juiste prioriteiten kunt stellen. Bepaal eerst de belangrijkste onderwerpen. Ten tweede, aarzel niet om de meeste tijd te besteden aan de onderwerpen die voor jou het moeilijkst zijn. Zo ben je er zeker van dat je jouw studietijd goed uitbesteed.

💡 Om ervoor te zorgen dat je geen studie sessies vergeet, kan je herinneringen voor jezelf aanmaken op een agenda-app, jouw papieren agenda of zelfs rechtstreeks op de SCRIBZEE app met het alarmpictogram! Door altijd up to date te zijn, ben je tien keer efficiënter!

3.2. Maak tijd vrij voor studie sessies

Zodra je je slots hebt, kun je ze vullen met studie sessies. Het belangrijkste is om niet ALLEEN maar te herzien... Het is belangrijk dat je ook tijd vastzet voor het bestuderen van je lessen, het simuleren van examens in real time, diverse oefeningen...

Voorbeelden van oefeningen:

- Maak je eigen examen en train op vragen die hoogstwaarschijnlijk zullen voorkomen.

- Leer je flashcards met de SCRIBZEE REVIEW modus.

- Zodra je je flashcards uit je hoofd hebt geleerd, zorg je ervoor dat je klaar bent voor het examen door de QUIZ modus te activeren (nog een modus, wow!). Het is een superhandige modus die alle kaarten in een map doorloopt en je het eindresultaat geeft op basis van goede of foute antwoorden. En, heb je alles al onthouden?

Door de sessies te variëren, krijg je een meer globaal beeld van je vakken en de verwachtingen van je docenten. Je hebt meer kans om te slagen voor toetsen en examens en je zult je over het algemeen prettiger voelen bij je studie... Zelfs online! 😊