Deze blogpost is geschreven door Esther Gijsbers, Docente Frans in Deurne, Nederland.

Als veertig plusser ben ik opgegroeid met analoge aantekeningen: ik schreef braaf alles op in m’n schrift. Ik ben nog steeds van mening dat je er het meeste van leert als je een aantekening ‘voelt’ in je pen. Dan leeft het onderwerp veel meer! Dit vertel ik ook altijd aan mijn leerlingen in het VO. Ik merk aan mijn eigen kinderen (13 en 14 jaar) dat ook zij het liefste hun samenvattingen op papier maken.

Het voordeel van digitale aantekeningen is natuurlijk dat je ze altijd en overal bij je hebt, in de cloud, of in een drive. En toen kwam ik achter het bestaan van de app ‘Scribzee’! De blokken en flashcards van Oxford zijn hier uitermate geschikt voor. Je maakt een foto van je aantekening (zorg ervoor dat je de vier zwarte blokjes in de hoeken van de pagina meepakt) en deze kun je in de app in aparte mapjes zetten en zelfs delen via mail of app met je vrienden: ontzettend handig! Extra voordeel: na 12 tot 48 uur kun je via de zoekfunctie je aantekeningen doorzoeken op een steekwoord.  

Eerst zien, dan geloven dacht ik, maar het werkt! Je voert bijvoorbeeld het woord ‘escargot’ in en Scribzee opent meteen de notitie waarin je het woord hebt gebruikt. Dit wordt dan gemarkeerd in de tekst (zie foto).

Mijn kinderen werden meteen enthousiast! Dit is het beste van twee werelden combineren!