Tips en tricks voor het leren van een vreemde taal

Deze blog is geschreven door Vera Ortlep, ze leert zelfstandig 8 verschillende talen als hobby!

Het leren van een nieuwe taal is zoveel meer dan enkel grammatica en woordjes stampen. Nee, je leert een compleet nieuwe cultuur en geschiedenis kennen. Hierdoor verreikt en vergroot het je wereld en kun je uiteindelijk met verschillende mensen praten. Mijn naam is Vera, 23 jaar, en sinds Corona leer ik zelfstandig 8 verschillende talen als hobby!

In 2020 zat ik thuis te werken aan mijn nieuwe studie tot docent Engels. Het was op dat moment dat ik tegen mijzelf zei: “Ik wil het beste van deze Corona periode maken, ik ga iets doen wat ik altijd al heb willen doen: Chinees leren”. En om mijzelf ook nog extra uit te dagen ga ik dit alles op YouTube documenteren om hopelijk meerdere internationale mensen te leren kennen die mij wellicht kunnen helpen. Sterker nog waarom alleen Chinees? Ik kan ook Frans, Duits, Spaans en Engels, dat wil ik best leren verbeteren. Ik wilde graag een minor volgen in Praag. Oké, de Tsjechische taal komt er ook bij! Zogezegd, zo gedaan en de YouTube en Instagram ‘Becoming a Polyglot’ was begonnen. Want ja, een Polyglot worden zag ik wel zitten, het zou inhouden dat ik meerdere talen op een goed niveau zou spreken!

Deze nieuwe uitdaging ging niet zonder slag of stoot, ik heb veel dingen geleerd! Zoals:

  • Ik raad niet aan om verschillende taalverwanten tegelijk te leren, denk aan Spaans samen met Frans. Chinees met Koreaans, Duits met Noors.
  • Of om een taal te leren waar lastig de middelen voor te vinden zijn om mee te kúnnen leren.

Vanaf moment 1 gebruikte ik in ieder geval de kleurrijke Notebooks van Oxford, op elke andere gekleurde pagina startte ik dan met een nieuwe taal (dit is mogelijk in het projectbook). Zo bleef alles mooi bij elkaar en op dezelfde plek!

Gedurende deze periode heb ik ontzettend veel kennis opgedaan over andere landen en was ik vooral zeer verrast door de Chinese taal en cultuur (ook de Koreaanse!). Na een half jaar oefenen heb ik zelfs besloten een taalexamen te gaan doen! Ik heb in 2020 HSK 1 en 2 behaalt wat ongeveer gelijk stond aan een A2 taalniveau. En wat een ervaring was dit. Ik heb vooral ontdekt hoe behulpzaam men is wanneer je iemands moedertaal leert. Ik kreeg hulp uit onverwachte hoeken en zeer veel support.

Hierbij wil ik eenieder op het hart drukken hoe belangrijk het is om je taal te oefenen, het te durven oefenen.”

In een vreemde taal spreken met iemand anders kan mega spannend zijn, dat vond ik ook! En ik raad ook niet aan om je eerste taalles te nemen met iemand die alleen Chinees kan en geen Engels… kuch kuch… Maar het durven spreken en ook durven om fouten te maken is het allerbelangrijkste bij het leren van een taal, elke taal. Wanneer je de knop om hebt kunnen zetten en de schaamte van je af laat glijden, dan merk je pas dat je sneller vooruitgang boekt.

“Als je het leren van een taal blijft zien als hobby en verrijking, en niet iets waarvoor je hoge cijfers voor moet halen op school, dan heb je zoveel meer plezier in het leren!

Dus ga bij jezelf na waarom je een bepaalde taal wilt leren, gebruik die motivatie, dan wordt het leren een stuk leuker. Heel veel succes!